Η ομάδα έργου
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος
Κύριος Ερευνητής, Καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημόσια διοίκηση, Κοινωνία πολιτών, Εκδημοκρατισμός, Νότιος Ευρώπη και Βαλκάνια
Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξης του 1979. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.
Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies.
Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.
Δρ. Ευγενία Βαθάκου
Η Ευγενία Βαθάκου είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδάκτωρ του University of Kent at Canterbury (UKC) στην Ανάλυση Διεθνών Διενέξεων. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2017 και από το 2012 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τα τελευταία 9 χρόνια έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 500 στελέχη ελληνικών ΜΚΟ σε θέματα εκτίμησης αναγκών και συμμετοχικού σχεδιασμού έργων (με έμφαση στο λογικό πλαίσιο ως βασικό εργαλείο σχεδιασμού) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΗΙGGS.
Από το 2016 έχει εκπαιδεύσει στη διαχείριση συγκρούσεων και βίας περισσότερους από 300 εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, στο πλαίσιο προγραμμάτων ενδυνάμωσης που υλοποίησε η ΜΕΡΙΜΝΑ σε συνεργασία με τη UNICEF.
Κατά την περίοδο 2004 – 2010 εργάστηκε ως υπεύθυνη σχεδιασμού και διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων οικοδόμησης της ειρήνης (peacebuilding), χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και άλλους φορείς (UNDP, UNICEF, ΥΔΑΣ), στα Βαλκάνια (B. Mακεδονία και Κόσοβο), στην Αφρική (Αίγυπτο, Ουγκάντα) και στην Ασία (Κιργιζία, Αζερμπαιτζάν, Πακιστάν).
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στον δημιουργικό μετασχηματισμό συγκρούσεων και περιλαμβάνουν επίσης τη σχέση ανάπτυξης και μετανάστευσης, το συμμετοχικό σχεδιασμό για την τοπική ανάπτυξη, και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.
Αστέρης Χουλιάρας
Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
O Aστέρης Χουλιάρας είναι καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Συγκριτική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις Σχέσεις (Παγκόσμιου) Βορρά-Νότου, την ανάλυση εξωτερικής πολιτικής και την κοινωνία πολιτών.
Αλεξία Μητσικώστα
Η Αλεξία Μητσικώστα είναι Project Manager στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και εργάζεται σε μια σειρά έργων με θέματα όπως: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ισότητα των φύλων και η απασχόληση των νέων. Προηγουμένως ήταν διαχειρίστρια έργου για το ερευνητικό πρόγραμμα “GRASSROOTSMOBILISE: Directions in Religious Pluralism in Europe”, μεταξύ άλλων έργων.
Η Αλεξία έχει πτυχίο στην Ιστορία και τα Γαλλικά (UCL) και μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UCL School of Public Policy).
Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και βασικά ισπανικά.