Working Groups - 5Ps

Στο έργο του Active Citizens Fund οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι ταξινομημένοι σε πέντε ενότητες: People, Planet, Prosperity, Peace, Partnerships. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη δικτύωση, που επιχειρείται με το παρόν έργο, αυτο-τοποθετούνται στις πέντε ενότητες, με βάση το περιεχόμενο της κάθε ενότητας, όπως παρουσιάζεται, εδώ παρακάτω, συνοπτικά.

Peace

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν την ειρήνη. Δεν πρόκειται μόνο για την παγκόσμια ειρήνη, ώστε οι τυχόν διενέξεις να επιλύονται χωρίς πόλεμο. Πρόκειται επίσης για την ειρήνη στο εσωτερικό των κρατών και μάλιστα συνδυάζεται με μια εμπλουτισμένη έννοια της δημοκρατίας η οποία περιλαμβάνει ισχυρούς θεσμούς, την κοινωνική ένταξη των πιο αδύναμων ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα την ισότητα των φύλων (“Στόχος αριθμ. 5”), την απονομή δικαιοσύνης και τη δημοκρατική λογοδοσία των αξιωματούχων (“Στόχος αριθμ. 16”). 

Κείμενο Στρατηγικής:

People

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν, μεταξύ άλλων, το πώς οι άνθρωποι θα ζουν χωρίς πείνα ούτε φτώχια, θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και θα απολαμβάνουν συνθήκες υγιεινής, καλή υγεία και εκπαίδευση (“Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης 1, 2, 3, 4 και 6”).

Κείμενο Στρατηγικής:

Planet

Ο στόχος της αναστροφής της κλιματικής αλλαγής είναι προφανής και δεν μπορεί να υποχωρεί μπροστά σε σύγχρονες συνήθειες των πληθυσμών ιδίως των αναπτυγμένων χωρών, όπως η ανεύθυνη κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών και η αντίστοιχη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ιδίως ενέργειας που μολύνει το περιβάλλον (“Στόχοι αριθμ. 7 και 12”). Οι δράσεις για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, περιλαμβανομένης της ζωής πάνω στη γη, αλλά και μέσα στη θάλασσα, προέχουν (“Στόχοι αριθμ. 13, 14 και 15”).

Κείμενο Στρατηγικής:

Prosperity

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν την ανθρώπινη ευημερία χωρίς όμως βλαπτική επίδραση της ευημερίας στο φυσικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη βιομηχανιών, υποδομών και καινοτομιών είναι απαραίτητη αλλά με σαφή όρια. Το ίδιο και η οικιστική ανάπτυξη πόλεων και κοινοτήτων (“Στόχοι αριθμ. 9 και 10”). Και ενώ η οικονομική μεγέθυνση ευνοείται στην προσπάθεια να αυξηθεί η ευημερία, το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής (“Στόχος αριθμ. 8”). Δηλαδή η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική πρόοδος πρέπει να επιδιώκεται σε αρμονία με τη φύση, μέσα στην οποία όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ζούν απολαμβάνοντας υλική ευημερία, αλλά και να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.  

Κείμενο Στρατηγικής:

Partnerships for the goals

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η επίτευξη του ενός δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος άλλων. Πχ, η οικονομική ανάπτυξη δεν επιδιώκεται σε βάρος της βιωσιμότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Παρόμοια, οι εμπλεκόμενοι στην επίτευξη των στόχων (διεθνείς οργανισμοί, κράτη, ΜΚΟ, δίκτυα πολιτών, κ.ά.) δεν δρούν αυτόνομα, αλλά συμπράττουν προς την επίτευξη των στόχων (“Στόχος αριθμ. 17”). Δημιουργούν ή αναζωογονούν σταθερές συνεργασίες, συνασπισμούς διεκδικήσεων, δίκτυα. Διαφορετικά, χωρίς συμπράξεις, η εφαρμογή των Στόχων θα χωλαίνει. 

Κείμενο Στρατηγικής: